Rusiya Federasiyasının Azərbaycan Respublikasındakı səfirliyinin rəsmi saytı  
     
  • Fotolent

  •  
         
         

     
         
         
         
         

     
         
         
         

     
         
         
         
         

     
         
         
         
         
         
         
         
         
         

     
         
         





    Rusiya vizasının alınması

    Rusiya vizalarının rəsmiləşdirilməsi və verilməsi

    Viza vermək qaydalarında əsasını təşkil edən sənədlər aşağıdakılardır: 25 avqust 1996-ci il tarixli "Rusiya Federasiyasından getmək və Rusiya Federasiyasına gəlmək qaydaları haqqında” Federal qanunu, 25 iyul 2002-ci il tarixli "Xarici vətəndaşların Rusiya Federasiyasında hüquqi mövqeyi haqqında” Federeal qanunu,

    Vizanı vermək qaydalarını tənzimləyən əsas sənədlər aşağıdakılardır: 25 avqust 1996-cı il tarixli 144-FZ saylı "Rusiya Federasiyasından çıxma və Rusiya Federasiyasına daxil olma haqqında” Federal Qanunu, 25 iyul 2002-cı il tarixli 113-FZ saylı "Rusiya Federasiyasında xarici vətəndaşların hüquqi mövqeyi haqqında” Federal Qanunu, 9 iyun 2003-cü il tarixli 335 saylı Rusiya Federasiyası Hökümətinin "Vzanın quruluşu, onun rəsmiləşdirmə və verilmə qaydaları, müddətin uzadılması, itdiyi halda bərpa olunması və vizanın ləğv edilməsi haqqında Əsasnamənin təsdiqi haqqında” Sərəncamı, 25395 sayla 6 sentyabr 2012-ci ildə Rusuyanın Ədliyyə Nazirluyundə qeydə alınmış və 8912 saylı 9 iyun 2012-ci il tarixli əmrlə təsdiq olunmuş Rusiya Federasiyasının Xarici işlər nazirliyinin vizanın rəsmiləşdirilməsi, verilməsi, müddətin uzadılması, xarici vətəndaşların və vətəndaşlığı olmayanların vizalarının bərpa edilməsi istiqamətində dövlət xidmətlərinin görülməsi barədə İnzibati reglamenti.

    Viza Rusuya Federasiyasına RF qanunvericiliyi nəzərdə tutmuş qayda və vizanın müddətində daxil olmaq, bu ölkədə qalmaq və xarici vətəndaşın tranzitlə digər ölkəyə getmək üçün icazədir.

    Rusiya Federasiyası ilə müvafiq saziş yaxud müqaviləyə malik ölkələrin vətəndaşları viza almaqdan azaddırlar.        

    Vizanın rəsmiləşdirilməsi yaxud bərpasına görə Rusiya Federasiyasının qanunvericiliyi tərəfində müəyyən edilmiş konsulluq rüsumu tutulir.

    Vizanın rəsmiləşdirmə müddəti xarici vətəndaşın müraciət etdiyi tarixdən 20 günə kimi təşkil edir. Müraciət tarixi bütün lazımi sənədlər təqdim olunduğu gündən sayılır.         

    Rusiya Federasiyasının qanunvericiliya nəzərdə tutmuş hallarda xarici vətəndaşın viza almaq haqqında müraciəti rədd edilə bilər. Müraciət rədd olunduğu halda konsulluq rüsumu geri qaytarılmır.

    Vizanın dəfələrlə aldığından asılıı olmayaraq xarici vətəndaşın Rusiya Federasiyasının ərazisində qalma müddəti 180 gün dövründə 90 gündən artıq ola bilməz. Həmin müddəanın işgüzar və təhsil vizalarla daxil olan şəxslərə aidiyyəti yoxdur.

    Rusiya Federasiyasından Belarus yaxud Qazaxıstan ərazilərinə tranzitlə keçən xarici vətəndaşlar hətta 24 saatdan az Rusiya Federasiyasında qalacaqları halda vizanı əldə etməlidirlər.

    Əlcəzair, Angola, Əfqanistan, Banqladeş, Vyetnam, Gürcüstan, Yindistan, İraq, İran, Çin, KXDR, Nepal, Nigeriya, Pakistan, Ruanda, Suriya, Somali, Çad, Şri-Lanka, Efiopiya vətəndaşları Rusiya vizalarını vətəndaşları olduğu ölkədə əldə edirlər. Üçüncü ölkə ərazisində (daimi yaşayış yerindən) Rusiya vizasını əldə etmək üçün vətəndaşlar müraciət etdiyi ölkədə yaşayış icazəsinin təqdim etməlidirlər. 

    ABŞ, Böyük Britaniya, Gürcüstan, Kanada, Avstraliya vətəndaşları Rusiya vizazsını almaqdan ötrü müraciət zamanı əlavə ikinci anketi doldurmaqla əlavə ikinci şəkil təqdim edirlər.        

    Azərbaycan Respublikasının vətəndaşları milli xarici pasportlar əsasında vizasız rejimi əsasında Rusiya Federasiyasının ərazisinə daxil olurlar.

    vətəndaşlığı olmayan şəxslər Rusiya vizalarının ümumi qaydada rəsmiləşdirirlər.

     

    Viza anketi

    1 fevral 2012-ci il tarixindən Bakıdakı Rusiya Federasiyasının konsulluq şöbəsinə müraciət edən xarici vətəndaşlar və vətəndaşlığı olmayan çəxslər ELEKTRON VİZA ANKETİNİ doldurmalıdırlar.

    Rus yaxud ingilis dillərində viza anketinin doldurduqdan sonra, onu çap edərək digər lazımi sənədlərlə birlikdə konsulluq şöbəsinə təhvil vermək lazımdır.

    Ərizəçi anketi şəxsən imzalayır

    Həddi-bulluğa çatmamış şəxsə viza almaqdan ötrü anketi valideyn imzalayır.

     

     

    Rusiya vizasının almaqdan ötrü konsulluq şöbəsinə veriləcək sənədlərin  siyahısı

     

      İşgüzar, humanitar vizalar

    İşgüzar yaxud humanitar vizanı rəsmiləşdirmək üçün ərizəçi təgdim etməlidir:

    -       həqiqi xarici pasport (əsli yaxud surəti);

    -       doldurulmuş viza anketi 3,5x4,5 sm ölçüdə bir ədəd şəkillə;

    -       Rusiya ərazi FMX yaxud RF DİN tərəfdən rəsmiləşdirilmiş dəvətin əsli;

    -       tibbi sığortalama polisi (Avstriya, Belçika, Bolqariya, Macarıstan, Yunanıstan, Danimarka, İslandiya, İspaniya, İtaliya, Kipr, Latviya, Litva, Lyuksemburg, Malta, Niderland, Norveç, Polşa, Porugaliya, Rumıniya, Slovakiya, Almaniya, Finlyandiya, Fransa, Çexiya, İsveç, İsveçrə, Estoniya);

    -       Ölkədə 90 gün fasiləsiz qalmaq hüququnu verən sənəd;

    -       konsulluq rüsümünun keçirilməsi haqqında qəbz;

    -       təkrar viza almaqda müraciət zamanı GİÇS-infeksiyanın olmaması barədə arayış (3 ay etibarlıdır).

    İşgüzar və humanitar vizalar 3 aya kimi birdəfəlik, iki dəfəlik və təkrar – bir ilə kimi ola bilər.

    Turist vizalar:

    Turist vizanı rəsmiləşdirmək üçün ərizəçi təgdim etməlidir:

    -       həqiqi xarici pasport (əsli yaxud surəti);

    -       doldurulmuş viza anketi 3,5x4,5 sm ölçüdə bir ədəd şəkillə;

    -       xarici vətəndaşın istiqamətverici məlumatları – giriş və çıxışın tarixləri, Rusiyada qəbul edən turist şirkətin adı, ödənilmiş xidmətlərin siyahısı (transfer, oteldə yaşama, ekskursiya xidmətləri və s.) əks olunmuş turist xidmətlərinə görə müqavilə;

    -       Turist operatorluq fəaliyyətini həyata keçirən təşkilatın turistin qəbul etmə haqqında təsdiq. Sənəddə Turizm üzrə Federal agentliyin vahid federal turizm operatorların cədvəlinin reyestr nömrəsi göstərilməlidir;

    -       Rusiyadan giriş və çıxışın təsdiqlənmiş tarxləri olan yol bileti;

    -       tibbi sığortalama polisi (Avstriya, Belçika, Bolqariya, Macarıstan, Yunanıstan, Danimarka, İslandiya, İspaniya, İtaliya, Kipr, Latviya, Litva, Lyuksemburg, Malta, Niderland, Norveç, Polşa, Porugaliya, Rumıniya, Slovakiya, Almaniya, Finlyandiya, Fransa, Çexiya, İsveç, İsveçrə, Estoniya);

    -       Ölkədə 90 gün fasiləsiz qalmaq hüququnu verən sənəd;

    -       konsulluq rüsümünun keçirilməsi haqqında qəbz;

    Otelin təxsis etməsi (sifarişi) turist vizasının verilməsinə əsas deyil.

    Xüsusi vizalar

    Xüsusi vizanı rəsmiləşdirmək üçün ərizəçi təgdim etməlidir:

    -       həqiqi xarici pasport (əsli yaxud surəti);

    -       FMX ərazi organı tərəfindən rəsmiləşdirilmiş nümünəsi müəyyən edilmiş dəvətin əsli;

    -       doldurulmuş viza anketi 3,5x4,5 sm ölçüdə bir ədəd şəkillə;

    -       tibbi sığortalama polisi (Avstriya, Belçika, Bolqariya, Macarıstan, Yunanıstan, Danimarka, İslandiya, İspaniya, İtaliya, Kipr, Latviya, Litva, Lyuksemburg, Malta, Niderland, Norveç, Polşa, Porugaliya, Rumıniya, Slovakiya, Almaniya, Finlyandiya, Fransa, Çexiya, İsveç, İsveçrə, Estoniya);

    -       Ölkədə 90 gün fasiləsiz qalmaq hüququnu verən sənəd;

    -       konsulluq rüsümünun keçirilməsi haqqında qəbz;

    -       Xüsusi vizalar birdəfəlik, iki dəfəlik – üç aya  kimi ola bilər.

    Tədris və işgüzar vizalar

    vizanı rəsmiləşdirmək üçün ərizəçi təgdim etməlidir:

    -       həqiqi xarici pasport (əsli yaxud surəti);

    -       FMX ərazi organı tərəfindən rəsmiləşdirilmiş nümünəsi müəyyən edilmiş dəvətin əsli;

    -       doldurulmuş viza anketi 3,5x4,5 sm ölçüdə bir ədəd şəkillə;

    -       tibbi sığortalama polisi (Avstriya, Belçika, Bolqariya, Macarıstan, Yunanıstan, Danimarka, İslandiya, İspaniya, İtaliya, Kipr, Latviya, Litva, Lyuksemburg, Malta, Niderland, Norveç, Polşa, Porugaliya, Rumıniya, Slovakiya, Almaniya, Finlyandiya, Fransa, Çexiya, İsveç, İsveçrə, Estoniya);

    -       Ölkədə 90 gün fasiləsiz qalmaq hüququnu verən sənəd;

    -       konsulluq rüsümünun keçirilməsi haqqında qəbz;

    -       GİÇS-infeksiyanın olmaması barədə arayış (3 ay etibarlıdır).

    Tranzit vizalar

    Tranzit vizanı rəsmiləşdirmək üçün ərizəçi təgdim etməlidir:

    -       həqiqi xarici pasport (əsli yaxud surəti);

    -       doldurulmuş viza anketi 3,5x4,5 sm ölçüdə bir ədəd şəkillə;

    -       tibbi sığortalama polisi (Avstriya, Belçika, Bolqariya, Macarıstan, Yunanıstan, Danimarka, İslandiya, İspaniya, İtaliya, Kipr, Latviya, Litva, Lyuksemburg, Malta, Niderland, Norveç, Polşa, Porugaliya, Rumıniya, Slovakiya, Almaniya, Finlyandiya, Fransa, Çexiya, İsveç, İsveçrə, Estoniya);

    -       Ölkədə 90 gün fasiləsiz qalmaq hüququnu verən sənəd;

    -       Rusiyaya giriş-çıxış üçün etibarlı yol biletləri;

    -       Rusiya ilə marşrut üzrə həmhüdud ölkəyə daxil olmaq üçün viza, yaxud təyin edilmiş ölkənin vizası, yaxud həmin ölkənin pasportu;

    -        konsulluq rüsümünun keçirilməsi haqqında qəbz;

    Tranzit viza 10 gün müddətinə verilir. Rusiya Federasiyasını ərazisindən təyin edilmiş ölkəyə hava nəqliyyatı ilə gedən xarici vətəndaşa tranzit viza 3 gün müddətinə verilir. 

     

    Gürcüstan vətəndaşlarının nəzərinə

    Azərbaycanda daimi yaşayan və yaşayış üçün daimi icazəsi olan Gürcüstan vətəndaşlarılna Rusiya Federasiyasına daxil olmaq üçün viza qohumluq dərəcəsini təsdiq edən sənədləri təqdim etdikdə, Rusiya vətəndaşı olan yaxın qoumunun (valideyn, uşaq, həyat yoldaşı, bacı, qardaş) yanına getmək üçün rəsmiləşdirilə bilər.

    Digər hallarda Rusiya vizasını rəsmiləşdirmək üçün Gürcüstan vətəndaşları həmin ölkədəki İsveçrə Konfederasiyasının Səfirliyindəki Rusiya Federasiyası Səfirliyin maraqları Bölməsinə müraciət etməlidirlər.

    vətəndaşlarının nəzərinə 

    Rusiya Federasiyası və  Amerika Birləşmiş Ştatları arasındakı iki ölkənin vətəndaşlarının viza rəsmiyyətinin sadələşdirməsi haqqında Sazişi əsasında ABŞ vətəndaşları təkrarişgüzar, humanitar, şəxsi və turist vizanı 3 il müddətinə kimi ala bilərlər. Belə halda adı çəkilən vizaları almaq üçün əsas kimi ABŞ vətəndaşları aşağıdakı sənədləri təqdim edirlər.  

    1.     İşgüzar yaxud humanitar viza üçün qəbul edən təşkilatın aşağıdakılar daxil olmaqla  yazılı ərizəsi:

    -       qəbul edən təşkilatın tam adı, onun hüquqi ünvanı və əlaqə telefonları, ərizəni imzalayan şəxsin vəzifəsi, adı, atasının adı, soyadı və ona məxsus VÖEN nömrəsi,

    -       Viza üçün müraciət edən şəxs haqqında əsas məlumatlar: adı, soyadı, qalan adları, doğulduğu tarix, cinsi, pasportun nömrəsi,  vizanın bölünməsi, səfərin məqsədi, daxil olmaq üçün tələb edilən dövr, viza üçün müraciət edən şəxsin təxmin edilən qalacaq yeri, baş çəkəcək şəhərlər.

    2.     Şəxsi viza almaq üçün

    Qəbul edən şəxsin notarius tərəfindən tədiqlənmiş yazılı ərizə. Ərizəyə aşağıdakı məlumatlar daxil olmalıdır:

    -       qəbul edən şəxsin adı, atasının adı, soyadı, doğulduğu tarix, vətəndaşlığı, cinsi, pasportun nömrəsi, qeydiyyat ünvanı və faktiki yaşadığı ünvan,

    -       Viza üçün müraciət edən şəxs haqqında əsas məlumatlar: adı, soyadı, qalan adları, doğulduğu tarix, cinsi, pasportun nömrəsi,  vizanın bölünməsi, səfərin məqsədi, daxil olmaq üçün tələb edilən dövr, viza üçün müraciət edən şəxsin təxmin edilən qalacaq yeri, baş çəkəcək şəhərlər.

    Dəvət edən şəxs Rusiya ərazisində davamlı qalmaq (90 gündən artıq) icazəsinə malik olan Rusiya, həmçinin ABÇ vətəndaşı ola bilər. İçazə yaçayış üçün rüsxət, işləmək üçün icazə, təkrar təhsil vizası, diplomatik yaxud xidməti kart şəklində ola bilər.

     

    3.     Turistvizanı rəsmiləşdirmək üçün

    -       xarici vətəndaşın istiqamətverici məlumatları – giriş və çıxışın tarixləri, Rusiyada qəbul edən turist şirkətin adı, ödənilmiş xidmətlərin siyahısı (transfer, oteldə yaşama, ekskursiya xidmətləri və s.) əks olunmuş turist xidmətlərinə görə müqavilə;

    -       Turist operatorluq fəaliyyətini həyata keçirən təşkilatın turistin qəbul etmə haqqında təsdiq. Sənəddə Turizm üzrə Federal agentliyin vahid federal turizm operatorların cədvəlinin reyestr nömrəsi göstərilməlidir və təşkilatın möhürü öz əksini tapmalıdır;

    Digər sənədlər toplusu saytdakı ümumi siyahı üzrə.

    İcazə verilmiş qalma müddəti hər daxil olma tarixdən 6 aydan çox olmamaq şərti ilə.

     Vizanın rəsmiləşdirmə müddəti:

     

     

    Sənənədlər verilən gündən 15

     

    təqvim günü

    Viza rüsumu:

    160 ABŞ dolları (2013-cü ilin yavarın 1-dən)







      Rusiya Federasiyasının Azərbaycan Respublikasındakı səfirliyinin rəsmi saytı
    Bütün hüquqlar qorunur! © 2009
    Saytdakı materiallardan istifadə edərkən istinad etmək zəruridir!
    Rambler's Top100